poniedziałek, 27 lipca 2015

Daktyle - antyczne zdrowie w zasięgu ręki

Daktylowiec właściwy to mało znane w Polsce drzewo. Jaka szkoda, bowiem to właśnie z niego zbierane są daktyle, jedne z najstarszych owoców. Uprawiane dla zbiorów, ale także dla ozdoby drzewo daktylowca rodzi podłużne, ok. 7 cm owoce z pestką.

Jak smakuje daktyl? 


Dojrzały daktyl jest słodki, mięsisty i bardzo sycący. Jego konsystencja jest przyjemna dla podniebienia, rozpływa się w ustach i pozostawia przyjemny posmak. Daktyle lubią dobrą pogodę, dlatego obecnie największe plantacje znajdują się w północnej Afryce, USA oraz w Azji.

Właściwości daktyli

  • bogate źródło witamin takich jak A, B6, C, E, K
  • zaleca się ich jedzenie w czasie niedoboru sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia
  • zawierają błonnik oraz porcję białka
  • niestety są bardzo kaloryczne i mają dużo kalorii
  • regulują pracę jelit i modyfikują pracę układu pokarmowego tak by odbywała się ona prawidłowo
  • wspomagają profilaktykę przed schorzeniami układu nerwowego, miażdżycy czy nadciśnienia
  • zalecane dla sportowców oraz wyczynowców w celu uzupełnienia glikogenu w mięśniach

Ciekawostki o daktylach 

Czy wiecie, że z niektórych rodzajów daktyli można przygotować mąkę? Twarde owoce zawierają po prostu dużo skrobi, więc aż szkoda jej nie wykorzystać do wypieczenia tradycyjnego daktylowego chleba o nazwie Thoory. Półtwarda skóra i mało soków to znak rozpoznawczy tych daktyli. Natomiast z tych miękkich o soczystych owoców można wykonać miód, ponieważ ich aromat i smak jest tak słodki, że niegdyś sadzono plantacje daktylowców w tym tylko celu. Popularne odmiany to Medjoor, Helawy oraz Hdlawy.