wtorek, 31 maja 2016

Cudowne właściwości szpinaku

Znany z popularnej kreskówki Papay po spożyciu szpinaku zyskiwał cudowne moce. Miał więcej siły i bez problemu pokonywał wszelkie przeciwności losu. Autorzy tej bajki nie mylili się przypisując zielonym liściom cudowne właściwości, udowodniono bowiem, że częste konsumowanie liści szpinaku ma prozdrowotne działanie.

Co ma w sobie szpinak?

Najbardziej drogocenne właściwości szpinaku to przeciwutleniacze - beta karoten, luteina oraz witamina C. Potas, kwas foliowy oraz żelazo to kolejne substancje, których dostarcza organizmowi ludzkiemu dobrze przygotowany szpinak. Źle przygotowany odstraszał i wręcz odstręczał. Dziś, serwowany z czosnkiem i masłem jest najlepszym przysmakiem i urozmaiceniem w polskiej, tradycyjnej kuchni. 


Zdrowotne właściwości szpinaku


Tak jak już wspominaliśmy, szpinak wykazuje antynowotworowe działanie. Jego dodatkową funkcją jest ochrona przed miażdżycą oraz wspieranie pracy układu nerwowego. Zawarty w nim magnez pozytywnie wpływa na redukcję stresu i stabilizuje, uspokaja. Obniża także ciśnienie krwi, dlatego osoby z problemami nadciśnieniowymi powinny wprowadzić go do swojej codziennej diety. Ludzie borykający się z chorobami krwi już za pewne wiedzą, że ze względu na bogaty ładunek żelaza szpinak jest jak najbardziej pożądany w ich menu.

Szpinak powinien być także jedzony przez kobiety w ciąży ze względu na występujący w nim kwas foliowy w naturalnej postaci. Z zielonych listków najlepiej jest przygotować sałatkę lub koktajl z dodatkiem owoców. Dzięki temu zyskamy zdrowy, smaczny posiłek.  
Jakby tego było mało w szpinaku znajduje się także dużo witaminy B, K oraz E. Dla osób odchudzających się mamy także dobrą wiadomość - dwie duże garści szpinaku to zaledwie 16 kcal, a witaminy i substancje odżywcze w nim zawarte przyspieszają metabolizm i wpływają na szybsze spalanie węglowodanów.

Kwas szczawiowy, a jedzenie szpinaku


Szpinak zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który ma negatywny wpływ na osoby z kamicą nerkową, powoduje bowiem szybszą budowę kamieni. Poza tym jest zalecany w codziennym jadłospisie.