poniedziałek, 27 czerwca 2011

Czerwona pomoc


Niewielu z nas wie, że truskawki zawierają w sobie więcej drogocennych składników niż nie jeden owoc. Zawartością witaminy C przewyższają wszelkie owoce cytrusowe, dodatkowo cenione są za wyrafinowany smak oraz rozkoszny zapach. Niestety sezon na truskawki dobiega powoli do końca. Pogodowe zawirowania sprawiły, że sadownicy nie zostali rozpieszczeni dużymi zbiorami, a tym sama cena musiała zostać nieco wywindowana. Nie wszyscy z nas jedli w tym roku truskawki, warto jednak wiedzieć co stracili, by w przyszłym roku naprawić tegoroczne błędy.
Truskawki to jak już wcześniej wspomnieliśmy bogactwo witaminy C, ale to nie koniec cennych elementów jakie zawierają w sobie te drobne, czerwone owoce. Poziomka ananasowa, bo tak jest również nazywana truskawka odpowiada również za prawidłowe dotlenienie naszej krwi, jest generalnie krwiotwórcza, potrafi oczyścić nasz organizm, dzięki czemu jest często wykorzystywana przy schorzeniach związanych z pracą nerek i wątroby. Jedzenie truskawek jest również zalecane osobom, które cierpią na anemie, ponieważ zawierają sporo żelaza, zbawiennie wpływają na cerę i włosy kobiet. Jak każde inne owoce poprawiają pracę jelit, przyczyniają się do pozbycia się problemów trawiennych oraz skutecznie odkwaszają organizm. Mikro i makroelementy, oraz fosfor, wapń i magnez to tylko dodatkowe atuty, które sprawiają, że aż się chcę sięgnąć po kolejną kobiałkę tych niepozornych owoców. Osoby, które mają problemy z trawieniem białek, powinny dorzucić do swojej diety porcje truskawek dziennie, ponieważ one uporają się z tym kłopotem w bardzo szybkim czasie. Zalet truskawek jest bardzo wiele, nie można jednak zapomnieć o ich pysznym smaku czy zapachu, który uważany jest za wabik oraz afrodyzjak. Na szczęście dysponujemy wieloma odmianami truskawek, również późno rodzącymi, dlatego możemy cieszyć się ich smakiem jeszcze przez jakiś czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz