poniedziałek, 10 grudnia 2012

Świąteczne jedzenie może być zdrowe!

Święta Bożego Narodzenia według statystyk są przez Polaków typowane jako ulubione i najbardziej oczekiwane święta. Nie można się temu dziwić, otoczka jaka panuje wokół tego czasu jest naprawdę niezwykła i ciężko dyskutować na temat ograniczenia lub uszczuplenia nakładów jakie są pochłaniane na promocje tych świąt, dekoracje, przygotowanie menu i itd. Pasjonaci tradycyjnej polskiej kuchni cenią także ten czas za bogactwo dań, których próżno szukać na polskich stołach w ciągu roku. I mimo, że większości z nas te smakołyki kojarzą się z tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami to jesteśmy przekonani, że każdy może ułożyć zdrowe i bardzo pyszne menu na święta. Wystarczy się tylko zastanowić co możemy wyeliminować, a co zastąpić zdrowszą wersją. Ograniczanie cholesterolu i substancji chemicznych, barwiących oraz ulepszających smak powinno wejść nam w krew i nawet w okresie świątecznym powinniśmy uważać na to co spożywamy. Poniżej prezentujemy kilka potraw, które z pewnością będą odpowiadały naszym czytelnikom zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym. Wigilijna wieczerza to przede wszystkim czas spędzony z rodziną. W atmosferze dopiero co składanych życzeń i odpakowywanych prezentów nie może zabraknąć własnoręcznie przygotowanej kolacji, która swoim aromatem i smakiem będzie przywoływała najmilsze wspomnienia spędzonych wspólnie chwil. Tradycyjna polska wigilia kojarzy się nam z barszczem czerwonym i uszkami z grzybami, złocisto wypieczonym karpiem i kompotem z suszu. Wszystkie te dania sprawiają, że nie możemy doczekać się nadchodzących świąt i już dziś wertujemy przepisy kulinarne szukając najlepszych i najbardziej zdrowych posiłków dla nas i naszej rodziny. Poniżej kilka propozycji dla wszystkich czytelników: Pierwsze dania to jakby obietnica przepysznej uczty. W naszym menu proponujemy barszcz czerwony z uszkami oraz w drugiej opcji: makaron z kompotem z suszu. Jeżeli dysponujemy własnoręcznie ususzonymi owocami aromat i smak mamy gwarantowany! Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryb. Tradycyjny karp może jednak ustąpić miejsca chudszym i bardziej zdrowym okazom jak dorsz czy sandacz. Dietetycznym posiłkiem może być także pstrąg gotowany na wodzie. Dodatkiem do takiej potrawy może być surówka warzywna lub kotleciki z grzybów. Na deser coś prostego i nie obciążającego naszego żołądka, czyli pieczone jabłka. Rodzynki i orzechy ukryte wewnątrz dodadzą wyrafinowanego smaku słodkiemu przysmakowi. Pamiętajmy, że święta trwają w Polsce kilka dni, dlatego racjonalnie rozkładajmy siły i nasze możliwości, zwłaszcza jeżeli chodzi o kulinarną sferę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz